Anorakken lever! Garphyttan™ Specialist

For en nordmand eller en svenske er det nærmest utænkelig at vokse op uden at eje en anorak.

“It goes with the territory”, som de siger. Lever man nær skov og fjeld er det mange ting der bliver en del af hverdagen uden at en egentlig er klar over hvorfor eller hvordan. Sådan har jeg haft det med anorakken. Hvornår jeg mødte min første kan jeg ikke erindre, men kigger jeg gamle billeder igennem, fremstår jeg tidlig med kængurulomme og pelskant. Jeg var heldig nok til at vokse op en familietradition der levede i takt med naturen i et område med dybe skove og høje bjerge. 

 

Anorak historie

Anorakken er et gammelt plag – og noget af det første mennesket iførte sig efter lændeklædet. Den krævede ingen avancerede redskaber. Skrabede man en dyrehud ren og lavede en hul i midten, iførte man sig den første anorak ved at stikke hovedet igennem hullet. Starten på et genialt outdoorplag som mange opgraderinger til trods fortsat i dag nyder en kæmpe tilhængerskare. 

Tintin, Amundsen og Telemarkens helte – de valgte alle sammen anorak. Velkommen i det gode selskab!

 

I nyere historie er anorakken knyttet til expeditioner, til “rigtige mænd” som Edmund Hillary og vores egne helte, Nansen, Amundsen og Ingstad. På film dukket min barndoms helt, Kirk Douglas op i filmen “The Heroes of Telemark” og nedkæmpede et ubegribelig antal nazister – i en anorak!

Café Latte anorakken

De store modehus fik på et tidspunkt sine grådige klør i anorakken. Den er blevet misbrugt på catwalken og på de fineste caféer. Selv de ellers så overbevisende outdoorvaremærker har udvandet klassikeren i udgaver nær ubrugelige til det oprindelige formål. Det er hvad der sker når ting bliver mode, fremfor at blive respekteret for funktionelle egenskaber. 

For det geniale med anorakken er dens hårdføre praktikalitet igennem fire årstider. Den befinder sig godt tilpas til Champagnebrunch, men dens rette element er i skoven ved bålet eller i blæsevejr i fjeldet. 

Genopstandelse

Med Garphyttans Specialist Anorak har Johan Skullman givet urplagget nyt liv. I et par måneder har jeg taget på tur iklædt anorakken og der er opstået en slags afhængighed. Jeg har parkeret min lidt nedkogte version fra en anden skandinavisk producent, og helt givet mig over til specialisten. 

Når denne anmeldelse tager form af en kærlighedserklæring, er det ingen tilfældighed – for Garphyttan Specialist anorak byder på masser af funktionalitet og kvalitet der er kendemærket for godt grej. Den gir beskyttelse for vær og vind, den byder på suveræn bevægelsesfrihed og den har flere indebyggede praktiske funktioner for opbevaring, ventilation og tilpasning. 

 

Anmelderen iklædt en tidligere anorak i en svunden tid – med pels på kraven og på hovedet.
Klassisk grundidé med multifunktionalitet

Anorakken er lavet i en velprøvet bomuld-polyester blanding. Den er let, fleksibel og “lydløs”. Snittet er generøst og tillader suveræn bevægelsesfrihed og rigelig plads til et isoleringslag, som en uldtrøje eller let dunjakke. Den høje krave beskytter meget godt og en stor hætte kroner værket når der skal lukkes til. Forberedt til blæsevejr har anorakken også en skridtstrop der holder den på plads.

Lommer here – lommer there – lommer everywhere

På nogle timers vandretur eller en lille dagstur har Specialist Anorak plenty opbevaringslommer, og i mange tilfælde betyder det at du kan lade din lille rygsæk blive hjemme. I anorakken har jeg tit en ekstra hundesnor, min kniv, pandelampe, optændingsgrej og handsker. I den store ryglomme er der plads til en drikkedunk og en lille madpakke. Helt genialt.

På hver overarme er der en lomme. Videre er der 2 brystlommer, en stor front kængurulomme og gennemgående sidelommer.  Der er også “lommer-i-lommen” for at holde på mindre ting som multiværktøj, nøgler, etc.

Ventilationsmulighederne er generøse. Lynlåsen foran er trukket ned til den øverste lomme og kan åbnes ovenfra eller nedefra. I hver side af anorakken er der en ventilationslynlås i fuld længde – fra armhulen og ned. Disse kan også åbnes valgfrit, oven- eller nedefra.  Jeg åbner den ene eller begge når anorakken skal på eller af…. det går super enkelt, uanset hvor meget tøj du har på som isoleringslag. Ærmeafslutninger er justerbare med velcro. 

En af de detaljer jeg er særligt glad for, er at alle lynlåse har dobbelt drager og kan åbnes fra begge sider. Desuden er alle forsynet med en generøs og solid læder “tab” der gør det nemt at betjene lommer og åbninger med handsker. 

Anorakken er let, lydløs og byder på stor bevægelighed. De mange lommer og ventilationsmuligheder sørger for komfort unde hele turen – uafhængig af energiforbrug og vejrforhold.

 

Alle lynlåse er 2-vejs og forsynet med praktiske læder “tags” der gør det nemt at betjene anorakkens funktioner selv med vinterhandsker på. Perfekt!
Åndbar og vandafvisende

Garphyttans anorak er lækker åndbar og tilpasser sig fint klima og aktivitetsniveau. De mange justerbare åbninger sammen med materialevalget, gør det nemt at sikre den gode komfort, hele turen igennem. 

Materialet er vandafvisende, men ikke vandtæt.  Ønsker du at anorakken modstår tyngre eller længerevarende regn, imprægneres den enkelt med voks – lige som mange andre bomuld/polyester jakker. En voksimprægnering gør også stoffet mere modstandsdygtig overfor elementerne, rifter, gløder, etc. 

Er du en anorak?

Har du ikke endnu oplevet anorakkens fortræffelighed, så tag imod denne varme anbefaling. Anorakker imellem kan du næppe gøre et bedre valg end Specialist. Funktionalitet og kvalitet  er tilstede i alle detaljer og den overbeviser fra første tur. Anorakken er hurtigt blevet vores favorit. 

Og skid på at for engelskmænd betyder betegnelsen “anorak” det samme som “nerd” eller “geek” – en person med særegen stil og excentriske interesser. For vi er skovens og fjeldets eventyrere og gider slet ikke lytte til folk der drikker varmt øl. Vel? 

_________________

Det praktiske

Specialist Anorak er en del af Garphyttans serie af samme navn – Specialist. 

Anorakken findes i flere farver og størrelser, både i mand- og kvinde-udgave. 

Læs mere om Garphyttan og Specialist anorak her:  www.garphyttan.com

 

M Bibow

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *