Gilde Turmat – et kopiprodukt med mangler

Smakløst energi 

Nortura er en norsk fødevaregigant og ejer blandt andet varemærket Gilde. Netop Gilde har i år lanceret en lille serie frysetørret mad under navnet “Turmat”. Lyder det bekendt så er det måske du allerede kender et andet norsk produkt med samme navn i en let genkendelig orange pose. 

At Gilde vælger at markedsføre sig under samme navn virker i udgangspunktet som en udfordring til duel. At Gilde herudover emballerer sine måltider i den nøjagtig samme størrelse pakning som originalen fra Real Turmat gør ikke duellen mindre interessant. 

To smagsvarianter

Gilde Turmat findes i to udgaver – en Pasta Bolognese og en Brun Lapskaus der henholdsvis indeholder 125 og 112 kcal. Saltindeholdet for begge er lige under 1.0 gram og fedt ca 6 gram.

Overraskende er begge smagsvarianter lavet med svinekød (19%). Gilde råder over enorme mængder kød. Okse, svin, lam, får og vildt. Når de vælger svinekød til begge sine to produkter, virker det ikke særlig kreativt. Desuden diskvalificerer det segmenter af naturglade mennesker der ikke spiser svinekød – eller kød i det hele taget. 

Gilde Turmats Pasta Bolognese

er en meget letbenet fortolkning af en italiensk klassiker der findes i utallige versioner, afhængig af personlig præference. 

Vi synes ikke Gilde har sluppet godt fra det. Tilsat den anbefalede mængde kogende vand, og stillet på vent i 10 minutter afslører den åbne pose noget der ligner og dufter som tomatsuppe fra dåse. Smagen af tomat er dominerende og her er ingen dybde fra kød, som er et Bolognese kendemærke, typisk laget på oksekød iblandet en smule svin.  

Indeholdsfortegnelsen fortæller også om 12% pastaskruer, men vi kan ikke finne en eneste én. Det eneste spor etter pasta i tomatblandingen, er noen tynde små bider lignende hvad man finder i en typisk “i-koppen” servering. Dette er ikke god mat.

Brun lapskaus

er norsk traditionsmad og ikke overraskende en af Gilde´s to smagsvarianter i pakker mærket med “Fra den norske bonde”.
I det norske køkken bruges betegnelsen “brun lapskaus” typisk på en lapskaus lavet på oksekød, mens en lapskovs lavet med svinekød kaldes “lys lapskaus”. Gilde Turmat´s “Brun Lapskaus” er udelukkende lavet med svinekød. De andre ingredienser er kartoffel, gulerod, selleri, og løg, tilsat aroma, kødekstrakt, sukker, krydderier, etc.
Denne smagsvariant er mere vellykket end Bolognese. Smag og konsistens har et tydelig kartoffelpræg. Konsistensen er noget grynet efter 10 minutters hvile, men tilsætter man en smule mere vand bliver den bedre. Svinekødet, skåret i små kvadratiske bider, lader sig ikke uden videre transformere af det kogende vand, og forbliver kedelige og smagløse. 

Varm kartoffel og gulerodblanding tilsat kødekstrakt smager ikke dårlig, men vi skulle ønske Gilde havde fundet salt og peber frem, for retten er kedelig og smagløs. Vi gav den en smule salt og peber, noget der gav en meget bedre smag. I efterårsskoven er vi sikker på at en håndfuld tyttebær vil løfte lapskausen endnu et trin. 

Karakter

De to smagsvarianter frysetørret turmad fra Gilde scorer ulige på skalaen. Brun lapskaus er ikke dårlig, men fortjener en tydeligere smagsprofil. Noget der skyldes de smagsløse svinekød-oblater og manglende krydderi. Men har du salt og peber med så er denne variant brugbar mad på tur. 

Brun lapskaus får 2 gafler af 5 mulige 

Vi kan ikke give Gilde Turmat Pasta Bolognese et eneste kompliment. Smagsmæssig har den intet at gøre med en bolognese og der er intet i konsistensen der minder om pasta. Det er en omgang tomatsuppe og brugbar kun for sit energiindehold og bidrag til øget kropsvarme. 

Vi gir 1 gaffel af 5 mulige, mest i medlidenhed.